Maak kennis met Corien Hop

In de reeks ‘Maak kennis met’ leer je de mensen in en rondom het Wagnerplein kennen! Zij vertellen je wat het Wagnerplein zo bijzonder maakt en wat de plannen voor het winkelcentrum en omgeving voor hèn betekenen. Maak kennis met Corien Hop van de Bibliotheek Midden-Brabant, locatie Wagnerplein.

Corien Hop

Jij bent 'het gezicht' van de bibliotheek Wagnerplein. Hoe lang werk je hier al?
“Sinds 1 januari 2013 werk ik in de bibliotheek Wagnerplein, maar daarvoor heb ik gewerkt in andere bibliotheken”, vertelt Corien. “Dit jaar vier ik mijn 25-jarig jubileum bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Ik woon ook in Tilburg-Noord en voel me dus echt betrokken bij het wel en wee in de wijk.”

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
“Zodra ik als klein meisje kon lezen, ben ik lid geworden van de bibliotheek. Daar kwam ik elke week wel een keertje. Sinds mijn 12e wist ik dat ik in een bibliotheek wilde werken en in mijn middelbare schooltijd heb ik daar bewust al keuzes voor gemaakt. Uiteindelijk heb ik een opleiding tot bibliothecaris gevolgd. Het contact met mensen en de diversiteit in de werkzaamheden zorgen ervoor dat ik van mijn keuze geen moment spijt heb gehad.” Corien vult nog aan: “Voor iemand die graag leest en zich echt in een boek kan verliezen, is een bibliotheek natuurlijk een fantastische plek om de dag door te brengen”.

Wat is er veranderd door de jaren heen?
Corien denkt even na en vertelt dan: “De digitalisering van de maatschappij neemt steeds grotere vormen aan, maar mensen zullen altijd blijven lezen. Of dit nu in een gebonden boek of een e-book is maakt niet uit, we lenen ze allebei uit. Voor ons als medewerkers is de administratie en het catalogiseren sneller en makkelijker geworden. Onze rol beperkt zich natuurlijk niet tot het uitlenen van materiaal. We zijn ook een Taalpunt met speciaal materiaal voor laaggeletterden en we helpen mensen die zich via internet willen informeren. Hebben ze de gewenste informatie gevonden, waar en hoe moeten ze zoeken? Niet iedereen in Tilburg Noord heeft een computer en een printer thuis. Daarvoor hebben we ruimte in de bibliotheek: kinderen komen hier huiswerk, werkstukken en presentaties maken en kunnen hier ook printen. Ook oudere mensen kunnen bij ons terecht als ze hulp op de computer nodig hebben.

Wat is het meest bijzondere of memorable wat je in de afgelopen jaren in de bibliotheek hebt meegemaakt?
“Dat is geen lang verhaal, maar wel heel speciaal”, glimlacht Corien. “Jaren geleden kreeg ik een bedankje van een dame, wiens broer was overleden. Bleek dat hij dagelijks bij ons in de bibliotheek langs kwam, een krantje las en soms ook een praatje maakte. We vroegen ons al af waarom hij niet meer kwam toen zijn zus ons benaderde. Voor die man waren we dus echt van belang, en daar krijg je een warm gevoel van.”

Wat verwacht je van de plannen voor het Wagnerplein?
“Als we straks samen met het Ronde Tafelhuis en Stadswinkel Noord in het definitieve gebouw trekken, zitten we echt op een toplocatie aan het plein. We verwachten nog meer aanloop, omdat we dan voor iedereen nog beter zichtbaar zijn. Een licht, open, uitnodigend gebouw aan het plein tussen het winkelcentrum en het park, passend bij de Bibliotheek Nieuwe Stijl. Samen met het Ronde Tafelhuis starten we nu al een gezamenlijk programma; na de zomervakantie beginnen we met het thema ‘Architectuur’ tegen de achtergrond van het samenwonen in een nieuw gebouw. De afgelopen verhuizing was een enorme klus, maar het was een fantastische oefening in teambuilding. We hebben er allemaal zin in!”

Wat zijn de plannen? Visie van het nieuwe Wagnerplein
Wat maakt het nieuwe Wagnerplein bijzonder? Maak kennis met..